Stor och attraktiv lekplats invigd i Knäred

"Detta visar att Knäred är på g och att det satsas här"

KNÄRED.

Knäred har fått en stor, ny och fin lekplats. Nu är den invigd och ett 90-tal barn passade på att premiärleka. – Det här ger en känsla av framtidstro, säger Knäreds samhällsförenings ordförande Jonas Hellsten samtidigt som han blickar ut över de lekande barnen.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

Lekplatsen är kommunalt byggd med hjälp av bidrag från Boverket. Den statliga myndigheten gick in med 600 000 kronor mot att kommunen betalade samma summa.

Den nya lekplatsen ligger på Tallvägen. Den kommer ersätta tre andra mindre lekplatser i Knäred som kommer att tas bort.

– Denna är större och lättare att underhålla. Det är sand som inte packar sig och inget material som avsöndrar farliga ämnen. Det är både en miljö- och säkerhetsfråga, säger Hellsten.

Hampus Fabritius och Albin Mark tyckte att det var kul att åka rutschkana från taket.

Hampus Fabritius och Albin Mark tyckte att det var kul att åka rutschkana från taket. Foto: Johan W Jönsson

Samhällsföreningen har agerat bollplank till kommunen angående placeringen.

– Detta är centralt i ett bostadsområde. Det är nära både skola och förskola. Dessutom är det öppet och fri insyn. Det blir inget tillhåll för buset, fortsätter han.

Vad är viktigt med en lekplats idag?

– Det ska vara attraktivt och tillgängligt. Här finns något för barn från förskoleåldern till mellanstadiet att göra. Här finns ett cykelstråk, en grillplats och möjligheter att fika. Det blir till en helhet.

– Dessutom finns här utvecklingsmöjligheter att i framtiden bygga till exempel en tennisbana eller kanske en padelbana på grönområdet mitt emot, säger Hellsten.

Lekplatsen ger också en framtidstro.

– När jag flyttade till Knäred var det mycket negativt. Men man måste se framåt och inte bara blicka nostalgiskt tillbaka till en svunnen tid. Detta visar att Knäred är på g och att det satsas här.

– Medelåldern i Knäred är 42 plus någon decimal. Det är deras barn som springer runt här och leker nu, avslutar Jonas Hellsten.

Hampus Fabritius och Albin Mark trivdes på den nya lekplatsen.

– Det var kul att åka rutschbana från taket. Sanden är mjuk så man landar inte så hårt, säger de.

Publicerad 04 June 2019 13:00