Klara Nordström, Olivia Arvidsson, Julia Andersson och Olivia Söderström prisas av Rotary för sin kokbok.

Klara Nordström, Olivia Arvidsson, Julia Andersson och Olivia Söderström prisas av Rotary för sin kokbok. Foto: Johan W Jönsson

Unga företagare fick stipendium av Rotary

”Laga Ni Äta Vi” prisas för trevligt koncept

LAHOLM.

De unga företagarna Laga Ni Äta Vi UF premieras av Rotary för sin företagsresa under året. De fyra tjejerna som går i trean på Osbecksgymnasiet har lanserat en kokbok med kända hallänningars favoritrecept. – Det känns jättekul att bli uppmärksammade på det här sättet, säger Klara Nordström.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

Julia Andersson, Olivia Söderström, Olivia Arvidsson och Klara Nordström från Osbecksgymnasiets ekonomiprogram ingår i Laga Ni Äta Vi UF.

– Vi visste först inte vad vi skulle göra. Men vi brainstormade och fick tips om att göra en kokbok. Men en speciell med kopplingar till Halland, säger Nordström.

Det mynnade ut i kokboken med kända hallänningars recept. Läsaren får bland annat göra sig bekant med förbundskaptenen Janne Anderssons makaronipudding och artisten Laila Adeles pasta-pesto. Andra kändisar som är med är till exempel Lisa Lemke, Mikael Syd och Stefan Holmström. Totalt finns 13 recept med i boken.

– De vi hörde av oss till var positiva och tyckte att det var kul. Flera av dem hade själva drivit UF-företag, berättar Nordström.

För att finansiera boken fick UF:arna hjälp av några sponsorer. Trydells tryckeri i Laholm har tryckt boken och har överlag varit mycket behjälpliga, berättar tjejerna.

– Vi sålde också riskkapital till privatpersoner. Pengarna har de fått tillbaka nu när vi sålt de flesta av böckerna, säger Nordström.

Kokboken trycktes i 400 exemplar och är nästan slut. Fler böcker kommer inte att tryckas upp. Boken har framförallt sålts via sociala medier.

Laga Ni Äta Vi UF tar emot checken från Rotarys Arne Mårtensson.

Laga Ni Äta Vi UF tar emot checken från Rotarys Arne Mårtensson. Foto: Johan W Jönsson

Tjejerna berättar att de lärt sig mycket under resans gång.

– Det är svårt att driva ett företag och vi har gjort många fel men vi har lärt oss av dem. Min rädsla att prata inför folk har i princip försvunnit, säger Nordström.

– Vi har lärt oss att samarbeta och lyssna på varandra. Det är kul att driva företag och det känns extra bra när man gjort något eget. Då bryr man sig lite extra, säger Julia Andersson.

Att Rotary nu prisar Laga Ni Äta Vi tycker tjejerna är roligt.

– Rotary har hjälpt oss och de andra unga företagarna på skolan mycket. De har kommit med tips och idéer. Det känns väldigt kul att få det här stipendiet.

Laga Ni Äta Vi blev även utsedda till ”bästa monter” på UF-mässan inne i Halmstad.

– Vi tog inspiration från Hallarna. Vi hade vit träpanel och la mycket krut på ljud och ljus. Några av dem som är med i boken hade bidragit med filmsnuttar där de berättade om sina recept, säger Olivia Söderström.

Arne Mårtensson från Laholm-Hök Rotaryklubb är nöjd med valet av stipendiat.

– De har varit mest framträdande under året. De har varit framgångsrika och vann utöver bästa monter även månadens UF-företag i hela Halland i april. De har ett trevligt koncept, säger Mårtensson.

– Vi i Rotary blir inbjudna till skolan tidigt och fungerar som rådgivare. Många av oss i Rotary är till åren komna men vi bär på mycket erfarenhet, fortsätter han.

De 3000 kronorna får de fyra tjejerna göra vad de vill med.

– Pengarna är inte öronmärkta. Jag kan tänka mig att flickorna tar ut pengarna och hittar på något. 750 kronor per person kommer man inte så långt med men det är en liten uppmuntran, avslutar Arne Mårtensson.

Publicerad 24 May 2019 14:17