För drygt två veckor sedan larmades polis till Stadshuset i Laholm efter att en anställd riktat allvarliga hot mot två av sina kollegor.

För drygt två veckor sedan larmades polis till Stadshuset i Laholm efter att en anställd riktat allvarliga hot mot två av sina kollegor. Foto: Privat

Kommunanställd blev av med jobbet – hotade kollegor

Stängdes genast av från arbetsplatsen och polisanmäldes för olaga hot

LAHOLM. Laholms kommun har polisanmält en av sina anställda efter att denne riktat allvarliga hot mot två av sina kollegor. Hotelserna ska ha framförts under ett samtal där den anställde fått besked om uppsägning. Enligt kommunens HR-chef Malin Sörensen togs den anställde direkt ur tjänst.

Av
Rickard Gustafsson

För drygt två veckor sedan, på eftermiddagen den 8 maj, bromsade en polisbil in vid entrén i Stadshuset i Laholm. Ut kom uniformerade poliser som med raska steg gick in i byggnaden.

Inne i ett rum i byggnaden hade ett samtalsmöte ägt rum mellan en chef och en anställd. Vid beskedet att den anställde skulle sägas upp från sin tjänst började situationen urarta.

Enligt källor till Laholms Tidning ska chefen ha blivit rejält skärrad av händelseutvecklingen och agerat omgående på de hot som uttalades.

Kommunens säkerhetschef, Niklas Wilsson, vill inte gå in på detaljer kring händelserna men berättar att allvarliga hot riktats mot två kollegor. Ingen av de hotade kollegorna befann sig dock i rummet.

– Det rådde en hotfull stämning och han uttalade hot mot sina arbetskamrater. Vi tog hoten på allvar och ringde polisen som kom dit, säger Wilsson.

Den anställde har inte frihetsberövats men polispatrullen tog upp en anmälan som rubriceras som olaga hot.

Det här är inte okej! Man får inte hota varandra vare sig på jobbet eller hemma.

För kommunen var det en självklarhet att polisanmäla.

– Det här är inte okej! Man får inte hota varandra vare sig på jobbet eller hemma, säger Niklas Wilsson.

Malin Sörensen, kommunens HR-chef, bekräftar att Laholms kommun gjort en polisanmälan men vill i övrigt inte kommentera vare sig händelseförloppet eller vilken typ av hot som uttalats.

– Det är ett personalärende som är under utredning och då kan vi inte uttala oss.

Sörensen berättar att den anställde omgående togs ur tjänst och tills vidare är avstängd från sitt arbete medan arbetsgivarens utredning pågår.

Var det första gången den anställde riktade hot mot sina kollegor?

– Det kan jag inte kommentera.

Har kommunen vidtagit åtgärder för att öka tryggheten för dem som blivit hotade?

– Vi gör allt vad vi kan för att de ska känna sig säkra, säger Malin Sörensen.

Laholmspolisens FU-ledare Jenny Jerrhage berättar att den anställde är misstänkt för olaga hot och att förundersökning om brott pågår. Hon bekräftar bilden av att den anställde fått ett negativt besked om uppsägning från sin arbetsplats och berättar att den anställde för tillfället inte mår bra.

– Vi kommer att höra målsägarna (den anställdes kollegor, reds.anm) vad det lider men det är just nu inte prioriterat. Ibland är det bra om det får lägga sig lite först, säger Jenny Jerrhage som inte vill gå in på hotens karaktär under pågående förundersökning.

Publicerad 24 May 2019 10:59