Vallbergaskolan firar på Fair Play cup.

Vallbergaskolan firar på Fair Play cup. Foto: Johan W Jönsson

Sjätteklassare från Laholm både schyssta och bra på fotboll

Vallbergaskolan och Skottorpsskolan i finalspel i Fair play cup

HALMSTAD. Två skolor från Laholms kommun kvalificerade sig till finalspelet i Fair Play Cup i Halmstad Arena. Skottorpsskolans och Vallbergaskolans sjätteklassare kombinerar bra fotboll med gott uppförande. Båda skolorna gick dessutom till semifinal.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

Björn Laid på Hallands skolidrottsförbund, ursprungligen från Genevad, är pappa till konceptet Fair Play cup. Det lag som varit schysstast samlar på sig flest gröna kort och vinner skolturneringen. Det goda uppträdandet går dock hand i hand med själva fotbollsspelandet. Desto längre skolorna når i turneringen desto fler chanser har man att samla på sig gröna kort för bra uppträdande.

– Detta är mitt lilla ägg som jag ruvat på. Nu går jag mest runt och ser till så att alla mår bra, säger Björn Laid.

Grunden till konceptet lades redan för 15 år sedan och nu används det även i andra sammanhang.

– Jag vill få bort det mesta vinnartänket. Kamratandan ska vara i centrum. Det fanns dem som var skeptiska i början men det här fungerar på riktigt, säger Laid.

Nytt för i år var därför att sju lag kvalificerat sig för final. Alla mötte inte alla.

– Då kan man inte riktigt jämföra. Visst finns det vinnarskallar här som reagerat mot det. Men det är så jämnt att det inte spelar någon roll. Det är tur och otur som avgör.

– Det är sju riktiga kamratgäng som möts här. Några placerar sig högre och får fler chanser till gröna kort, fortsätter Laid.

Samuel Nilsson, Antonio Saitovski, Mohamed Zed, Zeth Torstensson, Anton Renström och Emanuel Jakobsson från Vallbergaskolan gillar upplägget av Fair Play cup.

Samuel Nilsson, Antonio Saitovski, Mohamed Zed, Zeth Torstensson, Anton Renström och Emanuel Jakobsson från Vallbergaskolan gillar upplägget av Fair Play cup. Foto: Johan W Jönsson

De fyra skolorna som placerat sig högst i tabellen möts i semifinal. Det är dock inte alls säkert att det blir något av de högst placerade lagen som vinner Fair Play-pokalen.

– Det var två andra skolor som ledde i flest gröna kort inför finalspelet. Men händer inget oförutsett blir det någon av de skolorna som är här som vinner, säger Laid.

De gröna korten delas ut av ungdomar som hjälper Laid med turneringen. ”Äldre förebilder” som han kallar dem. De tar tiden, blåser igång och av matcherna och delar ut gröna kort för schysst uppträdande mot med- och motspelare. Spelarna dömer själva, och det fungerar utmärkt.

Skottorpsskolan plockade näst mest gröna kort i Halland.

Skottorpsskolan plockade näst mest gröna kort i Halland. Foto: Johan W Jönsson

Först spelar klassernas pojkar mot varandra och sedan möts flickorna. Men det är samma match. Bara som två halvlekar.

– Alla är med på sina villkor, alla spelar och alla har kul. För vissa är det första kontakten med fotboll på det här sättet och jag är övertygad om att det kommer att generera i att fler börjar spela aktivt.

Över 600 matcher spelas totalt innan en halländsk mästare i Fair Play utses. De allra flesta skolorna är med.

– Vinner man turneringen men inte får flest gröna kort vinner man äran. Den skola som får flest gröna kort får pokalen, förklarar Laid.

Björn Laid (i blått) med överblick på Fair Play cup.

Björn Laid (i blått) med överblick på Fair Play cup. Foto: Johan W Jönsson

Även individuellt premieras spelarna för gott uppträdande.

– Efteråt kommer man ihåg den som gör fem eller tio mål, vilket vissa spelare kommer göra. Men vi kommer att lyfta fram dem som varit extra schyssta på planen, säger Laid.

Spelarna uppskattar konceptet.

– Det blir rättvist och man måste lära sig reglerna. Man lär sig att respektera spelet, säger Zeth Torstensson från Vallbergaskolan.

– Man lär sig spelet samtidigt som man lär sig att uppträda fint mot motståndarna och sina lagkamrater, säger Emanuel Jakobsson från samma skola.

Glädje i Vallbergaskolan.

Glädje i Vallbergaskolan.

Just Vallbergaskolan vann turneringen resultatmässigt. De besegrade Klaraskolan med 3-2 i en spännande final. Halländska Fair Play-mästare blev dock den resultatmässiga trean Västerhavsskolan från Falkenberg. Även Skottorpsskolan gick till semifinal och slutade delad trea.

– Vi har haft en fantastisk dag. Det har spelats så många matcher utan domare men med härliga ungdomar som förebilder och matchledare. Vi har inte haft en enda incident, säger Laid.

– Det var ingen som hade synpunkter på mästaren trots att skolan inte vann resultatmässigt. Västerhavsskolan hade rätt tänk från början och samlade gröna kort under hela dagen, avslutar Laid.

Skottorpsskolan samlade på sig näst flest gröna kort i hela Halland.

Publicerad 23 May 2019 00:00