Att undersöka sina hudfläckar regelbundet är viktigt för att kunna upptäcka misstänkt cancer i tid.

Att undersöka sina hudfläckar regelbundet är viktigt för att kunna upptäcka misstänkt cancer i tid. Foto. Adobe Stock

Allt fler drabbas av hudcancer: "En klar dödsorsak som vi bör ta hänsyn till"

Har ökat lavinartat sedan 70-talet

SYDSVERIGE. Allt fler svenskar drabbas av hudcancer. Det visar färska siffror från Socialstyrelsen. Antalet nya fall av sjukdomen har sexdubblats sedan 1970.

Antalet nya fall av den elakartade cancerformen malignt melanom ökar stort. 2017 insjuknade sex gånger fler i sjukdomen i Sverige än 1970. Värst drabbat är invånare i landets sydliga delar med viss överrepresentation vid Skånes och Hallands västkust.

– Det handlar mycket om kultur och hur man väljer att exponera sig själv för sol. Längs kusten lever man kustliv, där det är mer naturligt att man är ute med båten eller ligger på stranden, säger hudläkaren och forskaren Åsa Ingvar.

Källa: Nyhetsbyrån Siren

Att Sydsverige rent geografiskt ligger närmare ekvatorn spelar givetvis också in.

– Det finns en latitudskillnad, vilket man ser i flera länder. Ju längre söderut man kommer desto starkare sol utsätts man för.

Utöver den rent geografiska förklaringen till att fler drabbas av hudcancer i söder än i resten av Sverige finns det även flera andra faktorer som påverkar.

– Genetiken kan vara en. Det kan helt enkelt vara så att det ansamlats mer gener för solkänslig hud i just här , säger Åsa Ingvar.

Malignt melanom är den cancerform som ökar mest av all cancer i Sverige just nu.

– Vi är generellt duktiga på att skydda våra barn mot solen, men vi är betydligt slarvigare när det kommer till vilken exponering vi utsätter oss själva för, säger Åsa Ingvar, som menar att samtiden skönhetsideal är en stor bov i det hela.

– Innan den industriella revolutionen var det en statusmarkör att vara vit i huden. Numera är vi vana vid att det är snyggt och fräscht med solbränd hy. Det har gjort att vi fått en osund attityd till solande.

Malignt melanom är den farligast av de tre olika hudcancerformerna som man idag känner till. Den står för samtliga dödsfall och skördar cirka 500 svenska liv varje år, vilket är många fler än vad som omkommer i trafiken.

– Det är en klar dödsorsak som vi bör ta hänsyn till, säger Åsa Ingvar.

Att hudcancer, till skillnad från många andra cancerformer, syns på utsidan ökar dock chansen att upptäcka sjukdomen i tid. Om sjukdomen upptäcks tidigt finns goda chanser att bota den.

För mer info, besök gärna: www.euromelanoma.org/

Detta bör du vara uppmärksam på

Malignt melanom är vanligast på bröstet, ryggen och benen men kan uppstå var som helst på huden.

De vanligaste symtomen är en helt ny brunsvart fläck eller knuta som har vuxit eller ändrat utseende. Det kan också se ut som ett födelsemärke eller en leverfläck som börjar förändras.

Det här kan vara tecken på att en förändring är ett malignt melanom:

  • Den är oregelbunden i formen och ojämn i kanten.
  • Den är ojämn i färgen: till exempel olika nyanser av brunt, svart, rött, rosa, blått eller vitt.
  • Den är större än fem millimeter.

Märken som blöder kan också vara tecken på sjukdomen.

Vanliga födelsemärken, som också kallas nevi, är oftast jämnt bruna i färgen och det finns nästan alltid en regelbunden gräns till huden runt omkring. Vårtliknande och håriga märken är sällan tecken på cancer.

Källa: 1177

Publicerad 16 May 2019 00:00