Magnus Carlén satsar på att bygga ut antalet stationer med hyrcyklar.

Magnus Carlén satsar på att bygga ut antalet stationer med hyrcyklar. Arkivfoto: Martin Wingren

Satsning på hyrcyklar utökas

Sprids till Laholm och Båstad

LAHOLM/BÅSTAD.

Förra årets satsning på hyrcyklar, som då utgick från Destination Råbocka i Ängelholm, har blivit lyckad och nu blir det fler cyklar som man kan hyra på ett ställe och lämna på ett annat, även i Laholm och Båstad.

Av
Martin Wingren

Magnus Carlén har startat företaget Kattegatt cykeluthyrning och utökar nu antalet cyklar från dagens 60 i Ängelholm till totalt 160 i de tre orterna Ängelholm, Båstad och Laholm. När det är utbyggt kommer det finnas runt 40 stationer att hyra och lämna cyklar vid. Med appen Donkey Republic går det att hitta cyklar.

– Det har varit en väldigt lyckad satsning, över förväntan. Syftet med expansionen är att göra det mer tillgängligt att hyra cyklar längs med Kattegattsleden och att man ska kunna ta sig enkelt mellan kommuner och även mellan stad och landsbygd. Jag har lagt mycket vikt vid att det ska finnas flera cyklar ute på mindre orter också, säger Magnus Carlén.

Det gör att laholmare lättare kan ta sig från landsbygd till staden och även från staden ut till stranden.

I Laholm kommer cyklar bland annat vara utplacerade vid tågstationen, Lögnäs gård, Ica-affären i Skummeslöv och Laholms Sparbank, för att nämna några exempel.

– Laholm är väldigt intressant – ur turismperspektiv och där jag ser att cyklarna fyller en viktig funktion som alternativ till den redan befintliga kollektivtrafiken. Det gör att laholmare lättare kan ta sig från landsbygd till staden och även från staden ut till stranden. Miljöaspekten är en stor del, vill även pusha för att folk ska använda bilen så lite som möjligt, säger Magnus Carlén.

Från början var det främst turister som var målgruppen men Magnus Carlén ser även att andra grupper kan ha nytta av hyrcyklar.

– Det finns så klart ett stort användningsområde även för lokalinvånare. Nu finns det även ett medlemskap, prenumeration, som gör att det kan vara intressant även för pendlare. Man kan hyra en cykel antingen en timme om dagen i 30 dagar eller tolv timmar per dag, säger han och fortsätter:

– I hela Europa är 16 000 cyklar anslutna och man kan använda sitt abonnemang även när man till exempel är i Köpenhamn, Barcelona eller Amsterdam.

Alla cyklar ska vara utplacerade innan slutet på maj.

Magnus Carlén satsar på hyrcyklar.

Magnus Carlén satsar på hyrcyklar. Arkivfoto: Martin Wingren

Publicerad 14 May 2019 00:00