Marcus Eriksson är en hejare på att bygga basar. I knäet vilar favoritbasen – en egentillverkad bas – med märket Schatz. Varje månad får han flertalet förfrågningar från väletablerade basister i såväl Sverige som utomlands om att bygga specialtillverkade basar.

Marcus Eriksson är en hejare på att bygga basar. I knäet vilar favoritbasen – en egentillverkad bas – med märket Schatz. Varje månad får han flertalet förfrågningar från väletablerade basister i såväl Sverige som utomlands om att bygga specialtillverkade basar. Foto: Rickard Gustafsson

Mellbystrandsbo bygger basar i världsklass

Marcus Eriksson: ”Jag har privat ägt nånstans mellan 800 och 900 basar”

En genomsnittlig basist använder mellan 10 och 20 basar genom karriären. Marcus Eriksson, som äger och driver instrumentbutiken ”Basstore” på internet, har ägt mångdubbelt så många och dessutom bygger mellbystrandsbon specialbeställda basar i yppersta världsklass. – Jag har sålt mina Fender-basar för mina egna är bättre, säger Marcus till LT.

Av
Rickard Gustafsson

Det Marcus Eriksson från Mellbystrand inte vet om musikinstrumentet bas är inte värt att veta. 43-åringen har lirat bas i massa band sedan 15 års ålder men han även köper, renoverar, säljer och bygger också egna instrument.

Att han överhuvudtaget blev basist var inte självklart men ändå förutbestämt. Efter att, som alla andra barn på 80-talets kommunala musikskola, börjat med blockflöjt ville Marcus i fjärde klass spela bas.

– Men jag fick inte, och då lade jag ner allt och bara lyssnade på musik. Men en dag när jag var 15 så kom farsan hem och berättade att han köpt en elgitarr på Överskottsbolaget. Men det var ingen elgitarr, det var en bas.

I ett par månader satt han hemma och plinkade tills han upptäckte en artikel i Laholms Tidning.

– Den handlade om ett band som hette Wild Life och jag såg att det var snubbar som gick på min skola. De hade en keyboardist, en trummis, en gitarrist och en som sjöng – men ingen basist.

Fast besluten om att bli rockstjärna travade Marcus Eriksson helt sonika in i ”Lokalen” på Repslagargatan. Utan att kunna spela presenterade han sig och ville bli medlem i bandet.

– Jag hade ägt basen i två månader och kallade mig basist, säger Marcus och skrattar.

Därefter har det rullat på i ett stort antal lokala band som exempelvis High Stakes, Mother Ocean, She & The Milkmen, som senare blev She & Them och DV-bandet, och Helsingborgsbaserade Jojjes Band.

Som mest blev det 100 gig om året i olika bandkonstellationer och därutöver har han kompat artister som Laila Adéle, Thomas di Leva, Paolo Mendonca, Papa Dee och Jessica Andersson.

När äldsta sonen var 4–5 år trappade Marcus Ericsson ner spelandet. Att hela tiden jobba heltid och ”gigga” varje helg, komma hem 5–6 på morgonen, tog ut sin rätt. För drygt tio år sedan gled han in på en ny bana – att sälja instrument.

– Jag jobbade för en kompis men han tyckte att jag skulle starta eget företag och när han kort därefter lade ner så fick jag ta över hans leverantörer.

Där och då uppstod ”Basstore” som idag är en nischad nätbutik som säljer allt som har med basar att göra. Marcus började köpa in basar, fräschade upp dem och sålde dem vidare.

– Jag skäms inte för att säga att jag är en nörd och det har byggts på kan man säga. Jag har ett sjukt intresse och jag köpte dem på grund av mitt intresse och inte för att tjäna pengar. Jag ville ta reda på allt om de olika träslagen, mikrofoner, hårdvaran och allt vad det gör med ljudet.

– Sätt på en skiva eller skruva upp bilradion och jag kan säga vilken typ av bas det är; märke, träslag och under vilket år eller tidsperiod basen är tillverkad.

För att inse vidden av Marcus Erikssons intresse och kunskaper om ljud sammanfattar följande citat precis allt:

– Sätt på en skiva eller skruva upp bilradion och jag kan säga vilken typ av bas det är; märke, träslag och under vilket år eller tidsperiod basen är tillverkad. Så nördig är jag, säger han och ler.

Under hela intervjun ger Marcus ett ödmjukt och blygsamt intryck som hårt arbetande tvåbarnsfar som teknikchef på säkerhets- och larmföretaget Verisure, med en mångfacetterad musikkarriär vid sidan om vardagsjobbet. När intervjun glider över på hans passion tillika hobbyverksamhet – basbygge – gnistrar det till i ögonen.

Till dags datum har han och en kompis tillverkat 60 basar och varje månad får han flertalet förfrågningar från väletablerade basister i såväl Sverige som utomlands.

Fender är ett av marknadens största och bästa märken för basar. Men när Marcus Eriksson lirar konsert avslutar han alltid spelningen med sin egentillverkade Schatz-bas.

Fender är ett av marknadens största och bästa märken för basar. Men när Marcus Eriksson lirar konsert avslutar han alltid spelningen med sin egentillverkade Schatz-bas. Foto: Rickard Gustafsson

När han ombeds att beskriva sina egentillverkade basar jämfört med marknadsledande varumärken som Fender och Gibson uttrycker han sig osvenskt, somliga skulle kanske till och med uppfatta det som drygt.

– Alla som lirat på mina basar tycker att de är bättre, alla! Det handlar om känslan, spelkänslan, och alla känner att den är bäst. När jag lirar själv så har jag alltid med mig ett gäng basar men varje konsert avslutar jag alltid på min egen Schatz, säger Marcus.

Så var det, det här med samlandet. Fram till för fem år sen förde Marcus Eriksson register över alla basar han ägt privat.

– Det låg på min gamla dator, men jag slutade fylla i när jag var uppe på 712. Nu uppskattar jag att det är nånstans mellan 800–900. Räknar man in alla basar som jag sålt på företaget, ja, då är det väldigt många fler.

Namn: Marcus Eriksson

Ålder: 43 år

Bor: Mellbystrand

Arbete: Teknikchef på larm- och säkerhetsföretaget Verisure

Aktuell: Musiker med genuint samlarintresse. Bygger basar och säljer instrument och tillbehör på egna internetsajten basstore.se

Publicerad 11 May 2019 00:00