HK Hök har startat försäsongen och det gjorde man med löpning och fystester.

HK Hök har startat försäsongen och det gjorde man med löpning och fystester. Foto: Johan W Jönsson

HK Hök föryngrar och tränar mer med nya tränare och nya spelare

Artursson kvar som general manager

LAHOLM. HK Hök har redan dragit igång med försäsongsträningen. Efter ett succéartat år ska nu träningsmängden ökas i ett Hök i generationsskifte, både på spelar- och ledarsidan. – Vi ska träna mer och hoppas att det ger utveckling, säger Höks general manager Marcus Artursson.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

Ja, för efter 14 år som tränare i Hök lämnar nu Marcus Artursson över matchcoachningen till rutinerade spelaren Petter Persson. Själv får ”Mackan” ett övergripande ansvar.

– Petter tar hand om matcherna. När jag är med vid match blir det i första hand för att stötta honom, säger Artursson.

Mittsexan Arvid Adolfsson kliver in som assisterande tränare med ansvar för fys. Dessutom ansluter erfarna Urban Johnson till ledateamet.

– Urban kommer in med lite andra perspektiv. Han är idrotsspsykolog och har stor erfarenhet inom handbollen. Han kommer agera kick-back till oss andra i ledarteamet, säger Artursson.

Hök har redan kört några träningar under försäsongen. Man kör två gånger gemensam fys och två gånger individuell träning under eget ansvar.

– Vi har inte haft någon riktig försäsong på sex år. Men nu har spelarna själva frågat efter det. Vi hoppas att den ökade träningsdosen ska ge utveckling. Det finns många detaljer att slipa på.

Under säsongen ska Hök köra tre handbollspass i veckan.

– Jag är ansvarig för den tekniska och taktiska delen. Dessutom har jag ett övergripande ansvar.

– Det känns bra att vi fått in två nya och unga tränare i Petter och Arvid, som på sikt kan ta över.

– För egen del känns det bra att inte vara bunden till matcherna. Det är dem som tar mycket tid. Nu kan jag släppa lite på det. Jag har andra engagemang i döttrarnas lag och så också, säger Artursson.

Artursson har varit tränare i Hök i 14 säsonger och med första säsongen som spelare inräknat gör han nu sin 16:e raka säsong i HK Hök.

– Jag visste ju inte att det här alternativet fanns. Det hade varit lätt att sluta men nu får jag göra det jag tycker är roligast – utveckla spelare. Dessutom är det kul att följa den här gruppen.

– Visst blir det mycket nytt. Men jag har haft Petter i tio år som spelare… Det blir en ny utmaning för mig och för honom.

HK Höks nya tränarteam: Arvid Adolfsson, Petter Persson, Marcus Artursson och Urban Johnson.

HK Höks nya tränarteam: Arvid Adolfsson, Petter Persson, Marcus Artursson och Urban Johnson. Foto: Johan W Jönsson

Petter Persson kommer att fokusera på ledarbiten och inte spela själv om det inte verkligen behövs.

På spelarsidan i övrigt har rutinerade Viktor Bertilsson och Peter Carlstrand valt att sluta för att lägga tid på annat. Carlstrand finns dock kvar som individuell tränare och som back up.

– Vi tappar mycket rutin men har fått in ungdomlig entusiasm och träningsvilja, säger Artursson.

Bland nyförvärven finns ett koppel unga och utvecklingsbara spelare: Max Nord (målvakt från Hearts), Hannes Jobs (vänstersexa från Hearts), Andreas Arvroth (vänstersexa från Halmstad), Filip Pettersson (mittsexa/högersexa från Country) och comebackande William Bernhardsen (nio meter) som under sin utlåning till Hearts öst in mål i division 4.

– Det är lite generationsskifte. Vi har fått in spelare som vill spela i Hök och som passar in i gruppen samt tillför saker på planen.

I år slutade Hök på en fin fjärdeplats i division 2. Det var bara en poäng upp till positivt kval.

– Det trodde vi inte själva, att vi skulle vara så nära ett kval till division 1. Men vi var nog ändå inte riktigt mogna för det klivet. Det är små marginaler i handboll och den här säsongen vann vi de jämna matcherna. Det ska bli kul att se vilket steg vi kan ta till kommande säsong, avslutar Marcus Artursson.

Publicerad 09 May 2019 11:08