Magnus Haglund är ny tränare i Halmstads BK.

Magnus Haglund är ny tränare i Halmstads BK. Foto: Estrid Wagersten/HBK

Förre LFK-tränaren ny manager i HBK

Magnus Haglund tar över efter Krulj

HALMSTAD.

I fyra säsonger i början på -00-talet var Magnus Haglund tränare i Laholms FK. Nu tar 45-åringen över som ny general manager i Halmstads BK. Detta sedan HBK valt att sparka Igor Krulj efter den svaga säsongsinledningen.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

En seger på sex matcher och sist i tabellen. Då fick HBK:s ledning nog. Huvudtränaren Igor Krulj entledigades från sitt uppdrag och ersättaren blir laholmsbekante Magnus Haglund. 45-åringen återvänder nu till sin moderklubb, där han både spelat (var under en tid tredjemålvakt) och varit ungdomsansvarig.

– Jag har starka känslor för den här klubben som är en klubb som jag har verkat i både som spelare och ledare, och så har jag varit heltidsanställd som ungdomsledare här. Som HBK:are sen barnsben ser jag det som ett väldigt hedervärt uppdrag, en stor ära att få träna HBK och dessutom är det en förening som har en god tradition att ta fram egna spelare, och det har ännu mer understrukits de senaste åren. Det gör det extra spännande att få jobba med egna spelare. Det finns en mycket intressant potential i klubben. Det är ett tufft läge i klubben nu men vi har ambitionen att jobba stenhårt varje dag för att göra en resa uppåt, säger Magnus Haglund till HBK:s hemsida.

Haglund inledde sin tränarbana på seniornivå i Stafsinge IF, då i division 5. Som 27-åring blev han huvudtränare i Laholms FK, där han efterträdde Jim Norlander på tränarposten. Innan Norlander hade nuvarande förbundskaptenen Janne Andersson tränat LFK i sex säsonger.

Det blev fyra framgångsrika säsonger i LFK. Haglund tog direkt upp laget till division 2 och man var snubblande nära en plats i ”nya” division 1 när Superettan introducerades. 2004 valde IF Elfsborg att satsa på den då 30 år gamla tränaren och Magnus Haglund blev Allsvenskans yngsta tränare. 2006 tog han Elfsborg till klubbens första SM-guld på 45 år.

Haglund blev kvar i Elfsborg fram till 2011 då han lämnade för att bli tränare i norska Lilleström. Haglund var tränare i Norge i tre säsonger. 2015 återvände han till Elfsborg där han blev kvar till 2017. Under 2018 och fram till nu har Haglund varit fri från tränaruppdag. Målsättningen har hela tiden varit att ta sig an ett intressant uppdrag igen. Det berättade han så sent som i februari i år då han var tillbaka i Laholm för att föreläsa för ledarna i Laholms FK.

Magnus Haglund har vid ett antal tillfällen återvänt till Laholm i olika sammanhang.

På kort sikt behöver vi skapa jämnhet.

Kontraktet med HBK är skrivet på tre och ett halvt år.

Vad vill du utveckla i HBK?

– På kort sikt behöver vi skapa en jämnhet. Stundtals har det sett bra ut, men stundtals har det fallerat lite. Så det är det första att ta tag i och sen givetvis att på sikt utveckla och lägga till nya saker i vårt totala agerande vad gäller träning, förberedelse och genomförande av match, säger Haglund.

Magnus Haglund tar över ansvaret i samband med torsdagens träning och kommer leda laget under bortamatchen mot Trelleborg.

– Det är klart en helt unik situation med två träningar innan det blir tävlingsmatch. Det har jag inte varit med om tidigare och det är en ny erfarenhet och vi ska göra det bästa och mesta av den situationen och vi ska komma så förberedda som möjligt till Trelleborg som vi bara kan, avslutar Haglund.

Keith Millen fortsätter som assisterande tränare i HBK. Erfarne Reine Almqvist, som var i HBK 2014, återvänder nu som analytiker. 70-åringen var senast ifjol i Helsingborgs IF. Han har även varit matchbevakare i landslaget.

Bonusfakta:

När IF Elfsborg 2003 var ute efter Magnus Haglund hörde den allsvenska klubbens sportchef Stefan Andréasson av sig till LFK-spelaren Mattias Hed.

"Jag och Stefan var bekanta sedan min tid som spelare i HBK. Han ville kolla hur Magnus var som tränare och undrade bland annat hur jag trodde att han skulle klara media och så. Jag sa att det inte skulle bli några problem. Magnus var ju van vid att svara på frågor både från LT och HP. Dessutom är han vältalig. Jag var allmänt positiv i mitt omdöme.

En tid efter jag pratat med Stefan blev jag nervös. 'Tänk om Elfsborg tar honom och så går det åt skogen'. Jag sa till Haglund att höja tempot på träningarna och att vi skulle spela med färre tillslag på bollen. Det var lite tufft när det gick dåligt för Elfsborg i början under Magnus. Men det blev ju väldigt bra till slut.", skrattar Mattias Hed, som var med under Magnus Haglunds samtliga fyra säsonger som tränare i LFK.

Publicerad 08 May 2019 10:09