Om barnen går på kyrkis på morgonen och lämnas av kyrkopersonal till förskolan är upplägget tillåtet.

Om barnen går på kyrkis på morgonen och lämnas av kyrkopersonal till förskolan är upplägget tillåtet. Foto: mark2 - stock.adobe.com

Kryphål kan göra att förskolebarn får fortsätta delta i kyrkoverksamhet

Kommunen stoppade förskola för att lämna barn i på "kyrkis" – men tillåter kyrkans personal att lämna barn på förskolan

RÄNNESLÖV.

Under onsdagen berättade Lokaltidningen att kommunen förbjuder förskoleelever att delta i kyrkans verksamheter vilket P4 Halland var först att berätta. Nu ger kommunen klartecken att det är okej om barnen deltar i "kyrkis" på morgonen och att kyrkopersonal lämnar barnen på förskolan.

Av
Felix Alnemark

Vallmons förskola har låtit barn delta i kyrkoverksamhet under minst tio år. Men när kommunen i veckan fick reda på det stoppades barnen från kyrkans verksamhet med stöd i skollagen som säger att utbildningen ska vara icke-konfensionell. Kommunen menade att förskolan brustit i sitt tillsynsansvar.

En förälder har skrivit brev till Laholms utbildningschef med en vädjan om att barnen ska få gå klart sin termin i i kyrkis.

"Att det finns argument för att det inte kan fungera så här är vi införstådda med men alla är tagna på sängen att det avslutas så abrupt" skriver mamman.

I mejlet frågar hon om det inte kan vara okej att låta barnen gå färdigt terminen om barnen deltar i kyrkis på morgonen och att kyrkans personal sedan överlämnar barnen till förskolan.

Nu ger utbildningsdirektören Richard Mortenlind föräldern grönt ljus för det upplägget.

"Under förutsättning att ni som föräldrar registrerar barnens vistelsetid i förskolan samt meddelar personal på förskolan och vid kyrkan är det okej att kyrkans personal lämnar barnen på förskolan efter avslutad verksamhet." svarade han föräldern under onsdagen.

Publicerad 11 April 2019 12:02