Anders Einarsson blir kommunchef i Laholm från 18 augusti.

Anders Einarsson blir kommunchef i Laholm från 18 augusti. Foto: Felix Alnemark

Han blir Laholms nya kommunchef

Anders Einarsson, 44 år, kommer närmast från samma tjänst i Bollebygd

LAHOLM.

På tisdagsförmiddagen godkändes anställningen av ny kommunchef i Laholm. Han heter Anders Einarsson och kommer närmast från Bollebygd kommun där han varit kommunchef i över fem år.

– Det är jätteroligt att vara här. Det är en dag jag längtat efter de sista två månaderna, säger Anders Einarsson, under en pressträff på tisdagseftermiddagen.

Einarsson fick sin första chefstjänst som inom kommunalförvaltning som 25-åring. Han har jobbat med ledarskapsfrågor på kommuner i snart 20 år.

– Jag har jobbat inom skolans värld som chef för rektorer, socialchef och samhällsbyggnadschef i Partille. De senaste åren har jag varit kommunchef.

Att han söker sig till Laholm är för att han letat efter en ny utmaning i sitt yrkesliv.

– Jag är kräsen. Jag vill söka mig till ett uppdrag som känns meningsfullt, roligt och utvecklande. Jag tar inte vad som helst. När tjänsten i Laholm kom ut väcktes genast ett starkt intresse. Jag ser det som en kommun som har stora utmaningar men framförallt stora möjligheter att fortsätta en positiv utveckling. Det är en tillväxtkommun i ett strategiskt läge med många guldkorn. Ett rikt näringsliv, turism, kustveckan, ett levande lantbruk och bra verksamheter, säger Anders Einarsson.

Kommunen är inte ett stadshus utan våra verksamheter där ute

Anders Einarsson gillar jakt och skidåkning. Han har sambo och tre barn.

Anders Einarsson gillar jakt och skidåkning. Han har sambo och tre barn. Foto: Felix Alnemark

– Jag är en verksamhetsmänniska och med det menar jag att kommunen är inte ett stadshus utan våra verksamheter där ute. Jag ska varje dag försöka göra ännu mer nytta för medborgarna där ute, Laholmarna. Jag sa Laholmsborna förut, det får man inte göra. Det har jag lärt mig, säger Anders Einarsson med ett skratt.

Han ser den nya tjänsten som ett långsiktigt åtagande. Anders Einarsson kommer att tjäna 95 000 kronor i månaden på sitt nya arbete.

Anders Einarsson är trebarnsfar och sambo med barnens mamma. Han är intresserad av jakt och skidåkning. Nu letar han boende i Höganäs.

– Min fru är född och uppvuxen i Höganäs och vi har funderat många år på att göra en förändring i livet och flytta från inlandet i Västergötland till nordvästra Skåne. Det var också en anledning till att jag sökte det här jobbet.

Tjänsten har varit vakant sedan 31 augusti då tidigare kommunchefen Peter Andreasson slutade. Under tiden har planeringschefen Erland Björkman varit tillförordnad kommunchef.

Tillsättningen av en ny kommunchef har skett under stort hemlighetsmakeri med hjälp av en rekryteringsfirma. Endast ett fåtal höga politiker har varit involverade i att träffa kandidater.

– Vi har också varit kräsna från kommunledningen. Vi har haft väldigt många bra sökande kandidater. Vi fastande relativt fort för Anders. Alla referenser har pekat åt samma håll. Det är ovanligt samstämmigt, säger Erling Cronqvist (C), kommunstyrelsens ordförande.

Han berättar att de föll för Anders Einarsson både för hans personlighet och för hans breda erfarenhet.

– Han är rätt person för att leda vår chefsgrupp framöver. Han har en förmåga att lyssna på människor. Det är en viktig egenskap, säger Erling Cronqvist.

Publicerad 09 April 2019 14:12