Foto: Felix Alnemark

Fyller container med saker till skola på Zanzibar

Nästa år går nya resa till "kryddornas ö"

VALLBERGA.

Rolf Hökerud och hans fru Kerstin har tidigare skickat en container med möbler till en skola på Zanzibar. Nu startar de en organisation för en ny leverans med möbler, kläder och verktyg till eleverna.

Rolf Hökerud började samla in möbler för ett år sedan till en skola på Zanzibar i Tanzania. Möblerna kom från skolor i Halmstad kommun där Rolf arbetar. Container skickades i november och anlände till Zanzibar i februari samtidigt som Rolf besökte ön.

De hade inte ens en skiftnyckel att skruva ihop bänkarna med

– Den hade precis blivit släppt genom tullen och jag var med och packade upp den. Problemet med att skicka en container är att det kostar en hel del, säger Rolf Hökerud.

För att förenkla insamlingen och för att kunna redovisa hur pengarna används kommer Rolf tillsammans med några andra starta upp en föreningen för att genomföra nästa leverans.

Svenska skolmöbler får nytt liv på Zanzibar.

– Har man en organisation bakom sig med bokföring kan man visa upp vad pengarna gått till.

De som har blivit tillfrågade att sitta i styrelsen för den nya organisationen är lärarfolk från Halmstad och Rolfs fru Kerstin som jobbar i Vallberga. Tanken är att skicka en container med möbler, kläder och annat i februari nästa år.

– Det finns ju ingenting. De hade inte ens en skiftnyckel att skruva ihop bänkarna med, minns Rolf från den förra resan.

Under året ska de samla in kläder, möbler och verktyg. Nu söker de pengar för att betala leveransen av containern. Målet är att få ihop 35 000 kronor till en 20-fots container. Det kommer gå att swisha pengar.

Engagemanget väcktes när Stentorpsskolan i Halmstad där Rolf jobba var med i ett miljöprojekt inom EU som heter Atlas där man från båda håll skulle ha ett miljöutbyte med flickskolan Ben Bella i Tanzania. I samband med att Rolf besökte Ben Bella fick han också kontakt med Caribou School.

– De frågade om vi kunde hjälpa dem med i stort sett vad som. Förra året hade vi med oss kläder och glasögon. De frågade om det inte fanns lite gamla skolmöbler i Sverige och det finns ju hur mycket som helst.

Caribou school är en privat skola. Grundaren är en pensionerad banktjänsteman som också sitter i SOS barnbyars styrelse i Tanzania. På skolan finns det dels elever vars föräldrar betalar för en bättre utbildning men också ett antal föräldralösa elever.

– Av 300 elever är 30 föräldralösa. Hela tiden är ambitionen att plocka in föräldralösa, säger Rolf Hökerud.

Hur skulle du beskriva klassrummen?

– I den här skolan är det mellan 20 och 30 elever i varje klassrum. Det är ganska små klassrum. Torftigt. Man har inte penna och papper till alla.

Skolan har elever från 2 år upp till 20 år.

När Rolf besökte Caribou school i februari hoppade han in och undervisade.

– Jag är inte lärare egentligen men har jobbat många år på högstadiet och matte och engelska är inga problem. Det är väldigt spännande att inte ha någon bok. Om du har ett tal på 1762 000 gånger ett motsvarande miljontal så är det inte bara att ta fram miniräknaren utan man får ställa sig och räkna ut på tavla. Ett tal på tavlan kanske tar en lektion för en elev så man får tänka i andra proportioner.

Publicerad 24 March 2019 06:00