Laholmsbuktens VA bolagiseras

Laholmspartiet kräver folkomröstning

LAHOLM/HALMSTAD.

Halmstad kommun har tagit beslut om att omvandla Laholmsbuktens VA till ett aktiebolag. I dag styrs bolaget av en gemensam nämnd tillsammans med Laholms kommun. Laholmspartiet är mycket kritiska till förslaget.

Av
Felix Alnemark

Målet är att aktiebolaget ska vara bildad till 1 januari 2020. Laholmsbuktens VA ska tillsammans med kommunledningarna i Laholm och Halmstad konkretisera formerna och konsekvenserna av en omvandling. Det ska presenteras senast 6 september.

Det innebär bland annat att analysera om styrformen påverka den juridiska möjligheten för vattenuttag ur exempelvis Bolmen. Även ekonomiska konsekvenser ska redovisas.

Vad är då syftet med bolagiseringen? Enligt ett pressmeddelande finns det i de båda kommunerna en vilja att kunna utveckla och utvidga samverkan till att omfatta andra kommuner och VA-organisationer i närområdet. En utomstående konsult har kommit fram till att en bolagisering kan vara bra om organisationen vill växa och ta in flera medlemmar. Någon ekonomisk analys har dock inte gjorts.

– För det första hade vi ett väldigt bra fungerande VA-system. Det var ett misstag att gå in i Laholmsbuktens VA. Det gjordes aldrig någon djuplodande analys av vad vi skulle vinna. Det blev dyrare. Vi betalar mer än Halmstad vilket de påstår är för att vi har längre ledningar men de har också långa ledningar, säger Bertil Johansson (LP).

Vad är din farhåga?

– Min farhåga är att vi helt tappar kontrollen. Vi hade en bra ambulanstjänst som nu är Halmstad östra, jag tror polisstationen hänger på en skör tråd och det är rätt stor risk att Arbetsförmedlingen lägger ner. Vi har snart inget kvar. Vi är en tillräckligt stor kommun för att klara att driva vatten- och avlopp själva. Det är Halmstad som inte har så stor tillgång till vatten. Jag hoppas verkligen att Hylte tänker sig för innan de ansluter, säger Bertil Johansson.

Förslaget innebär att Halmstads kommun och Laholms kommun skulle äga hälften var av driftbolaget LBVA AB.

– Jag ska lämna in en motion om folkomröstning. Jag tycker i alla fall att abonnenterna ska få säga sitt. Blir det nej så ska det vara nej, säger Bertil Johansson.

Publicerad 23 March 2019 05:00